Mikkeliläisyritykset yhdistivät voimansa tuotekehityksessä – tuloksena lisättyä todellisuutta hyödyntävä munkkikone

(Kuva: Länsi-Savo - Risto Hämäläinen)

Hakko-yritysyhteisön muodostaa kymmenkunta mikkeliläistä teollisuuden pk-yritystä, jotka ovat erikoistuneet mm. sähkö- ja automaatioalaan, kone- ja laitesuunnitteluun, kunnossapitoon ja kylmälaitteisiin. Toimintaa koordinoi Harri Haavikko Oy. – Toimintamallimme tavoitteena on ennen kaikkea yhteisöllisyys ja työn ilo, tuloksellisuuden nimissä. Yhteistyön avulla voimme nostaa tuotteidemme jalostusastetta, hyödyntää uuden teknologian mahdollisuuksia ja vastata paremmin asiakkaiden muuttuviin ja mittaviinkin tarpeisiin, kertoo Harri Haavikko.

Yritysyhteisö suunnitteli ja toteutti uuden munkkikoneensa eteläsavolaiselle leipomoyritykselle. Kone valmistaa tuorepakasteesta tilausten mukaan munkkeja ja sokeroi ne valmiiksi. Tilaus onnistuu helposti koneen kyljessä olevan kosketusnäytön avulla, ja munkit paistuvat automaattisesti ilman henkilökuntaa.

Tampereen alihankintamessut tarjoavat tilaisuuden esitellä munkkikone ja yhteisön toimintamalli suurelle yleisölle. Kyseessä on alan merkittävin messutapahtuma Suomessa, ja tänä vuonna sen teemana on kumppanuus. – Teema sopii meille kuin nenä päähän, Haavikko sanoo. – Yhteisömme lisäksi koneen toteuttamiseen on osallistunut useita muita mikkeliläisiä yhtiöitä, muun muassa alihankkijoita tältä alueelta.

Yksi munkkikoneen ominaisuuksista liittyy lisätyn todellisuuden hyödyntämiseen. Alkusysäys tähän saatiin Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n järjestämästä Business Blender -tapahtumasta, jossa tuotannolliset ja tietointensiiviset yritykset törmäytettiin keskenään. Hakko-yhteisö pääsi mukaan Digisyke-hankkeeseen, josta saatiin rahoitusta lisättyyn todellisuuteen perustuvalle pilottiprojektille. Ratkaisun toteutuksesta vastasi mikkeliläinen startup-yritys Metatavu Oy. Lisätty todellisuus valjastettiin palvelemaan mm. munkkikoneen käyttäjiä: virtuaalilasien avulla käyttäjä voi tutustua koneen toimintaan ja saada ohjeita esimerkiksi sen purkamiseen, pesuun tai huoltoon. Myös messuvieraat Tampereella voivat tutustua koneen toimintaan virtuaalisesti.

 

– Munkkikone ja siihen tuotu lisätty todellisuus on hyvä esimerkki siitä, millaisia tuloksia voi syntyä, kun eri alojen osaajia tuodaan yhteiseen tilaan aktivointitapahtumissa, sanoo kehityspäällikkö Kimmo Haapea Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:stä. – Projekti on jo tuonut konkreettista hyötyä eri osapuolille, ja demovaiheen jälkeen ratkaisua voidaan jalostaa edelleen siten, että se edistää mm. yritysten tunnettuutta sekä koneen käyttöominaisuuksia.

 

Alihankintamessut järjestetään Tampereella 26–28.9.2017. Munkinpaistokoneeseen voi tutustua Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n yhteisosastolla A541.

 

Lisätiedot

Kimmo Haapea, kehityspäällikkö, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy, 0440 361 613, kimmo.haapea@mikseimikkeli.fi

Harri Haavikko, Hakko-yritysyhteisön koordinaattori, Harri Haavikko Oy, 050 5960600, hhaavikko@gmail.com

 

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy luo työtä mikkeliläisille tukemalla yritysten kehitystä, kasvua ja vientiä. Miksei palvelee yrittäjiä liiketoimintasuunnitelman laatimisvaiheesta alkaen, kaikissa kehitysvaiheissa. Asiantuntijamme auttavat yrityksiä sijoittumaan, löytämään työvoimaa, kehittämään liiketoimintaa sekä luomaan kansallisia ja kansainvälisiä verkostoja. Lisää meistä www.mikseimikkeli.fi

Hakko-yritysyhteisö on mukana Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n koordinoimassa DigiSyke - digitaalista sykettä teollisuuteen -hankkeessa. Hanketta rahoittaa Euroopan Sosiaalirahasto ja rahoituksen myöntänyt viranomainen on Hämeen ELY-Keskus.

comments powered by Disqus